Succesvolle (vrouwen)sportmissie VAE & Oman - Orange Sports Forum

Succesvolle (vrouwen)sportmissie VAE & Oman

Orange Sports Forum en NEC (Nederlandse Export Combinatie) hebben in opdracht van RVO van 2 tot en met 8 november een succesvolle (vrouwensport)missie georganiseerd naar de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Met een delegatie van 12 Nederlandse bedrijven werden gedurende de factfinding missie diverse sportgerelateerde bedrijven, overheden en organisaties bezocht en vonden er enkele concrete afspraken plaats om de mogelijkheden voor een samenwerking te bespreken.

Een belangrijk thema van de missie was de Fatima Bint Mubarak Acadamy (FBMA). Zo werd er een bezoek gebracht aan de FBMA Ladies Open in Abu Dhabi, waar de wereldtop van het vrouwengolf aanwezig was voor de Ladies European Tour, waaronder ook Anne van Dam. Dit prachtige evenement bood de delegatie een uitstekende mogelijkheid om te netwerken op het juiste niveau. Aan dit evenement was tevens de FBMA International Conference of Sports for Women 2017 gekoppeld. Tijdens dit congres waren er speeches, presentaties en discussies van invloedrijke personen uit de VAE en de sport, waaronder Sheikh Nahyan Bin Mubarak Al Nahyan (Minister of State for Tolerance) en Maria Teixidor Jafresa (Vice Secretary on the Board of directors bij FC Barcelona). De wereldwijde vrouwensport was gedurende dit congres zeer goed vertegenwoordigd. Dit gaf niet alleen uiterst interessante inzichten in de status van vrouwensport in het Midden-Oosten en de rest van wereld, maar bood ook een goede mogelijkheid om contact te leggen met belanghebbende en beslissers rond dit thema.

 

 

 

 

 

 

 

Naast de twee succesvolle dagen bij FBMA, was er ook een uitgebreid programma met Al Jazira FC, de voetbalclub waar inmiddels zes Nederlanders actief zijn, waaronder Henk ten Cate, Jan Versleijen en Mohammed Hamdi. Tijdens de eerste dag van de missie werd de delegatie uitgenodigd om een wedstrijd van Al Jazira FC te bezoeken tegen Shabab Al Ahli uit Dubai. Het bezoek aan deze topper was een mooie start van de missie. Enkele dagen later werd de delegatie nogmaals uitgebreid ontvangen door Al Jazira FC voor enkele presentaties, gesprekken en uiteraard een rondleiding. Al Jazira FC kan als een uitstekende hub dienen voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in de golfregio. De eigenaar van Al Jazira FC, Sheikh Mansour is tevens eigenaar van de City Football Group (o.a. Manchester City, New York City, Melbourne City, etc.), waardoor het netwerk van Al Jazira FC uitermate interessant is voor bedrijven. OSF is daarom erg trots om te vermelden dat het tijdens de netwerkreceptie op de Nederlandse ambassade in het bijzijn van Ambassadeur Frank Mollen een MOU met Al Jazira FC heeft gesloten om de samenwerking verder te intensiveren!

 

 

 

 

 

 

 

Om het bezoek aan Abu Dhabi af te ronden, heeft de delegatie een interessant bezoek gebracht aan Kizad (haven van Abu Dhabi), waar de Nederlander Edwin Lammers commercieel directeur is. Dit bracht uiteraard weer andere kansen met zich mee, en daarom bood dit ook veel perspectief voor de delegatie. Kizad wil daarnaast ook sport gebruiken ter promotie van de haven en voor CSR projecten.

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot bracht de delegatie een bezoek aan Oman, waar onder andere afspraken met Khimji Ramdas gepland stonden. Dit conglomeraat uit Oman is één van de grootste werkgevers van Oman en ze werken samen met vele Europese- en Nederlandse bedrijven. Gedurende het bezoek kregen enkele bedrijven de kans zich te presenteren en vonden er individuele afspraken plaats met vertegenwoordigers van diverse bedrijven van Khimji Ramdas. Daarna werd op uitnodiging van Pim Verbeek de training van het nationale voetbalelftal van Oman bijgewoond, met enkele vertegenwoordigers van de voetbalbond. Tot slot werd de delegatie uitgenodigd voor een netwerkreceptie op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Oman, mevrouw Laetitia van Asch-Pieters, om hiermee het succesvolle bezoek aan Oman af te sluiten.

De missie is zeer succesvol gelopen en de eerste vormen van spin-off zijn al direct zichtbaar. Binnenkort zal de missie opgevolgd worden, maar hierover wordt later meer informatie bekend gemaakt.