Geslaagde missie Chongqing & Xi’an, China - Orange Sports Forum

Geslaagde missie Chongqing & Xi’an, China

Van 23 tot en met 28 oktober vond de missie van Orange Sports Forum naar Chongqing en Xi’an plaats. De missiedelegatie bestond uit 12 Nederlandse (sportgerelateerde) bedrijven en werd georganiseerd ter voorbereiding op het PIB programma rond voetbalontwikkeling in China. De missie was zeer geslaagd en heeft goede contacten en introducties opgeleverd, welke de komende drie jaar opgevolgd zullen worden met behulp van het PIB programma.

Tijdens de volgende meeting met het Chongqing Olympic Center werd ook het stadion van Dangdai Lifan Football Club bezocht. Daar vond tevens de afspraak plaats met de stakeholders van Chongqing Olympic Center, alsmede enkele vertegenwoordigers van sportcomplexen uit de regio. Ook hier bleken voor verschillende Nederlandse bedrijven voldoende aanknopingspunten te zijn om de relatie verder uit te bouwen. Zo waren er concrete plannen voor nieuwe faciliteiten en nieuwe sportvelden. Daarnaast was Chongqing Olympic Center zeer geïnteresseerd in de manier waarop Nederlandse sportfaciliteiten hun accommodaties managen, exploiteren en rendabel maken. Dit bood daarom uitstekende mogelijkheden voor het PIB programma.

De missie in Chongqing werd afgesloten met een meeting met Bloomage International Investment. Bloomage is de grootste investeerder in sportfaciliteiten in China en ze hebben diverse stadions en accommodaties in Beijing, Shanghai en Hangzhou. Momenteel bouwen ze aan een groot sportcomplex in Chongqing, met o.a. een NBA stadion (capaciteit 16.000 toeschouwers), een voetbalstadion (capaciteit 30.000) en een grote sporthal voor badminton en tafeltennis (capaciteit 5.000). Ook hier werden de presentaties met grote interesse gevolgd en met name de toekomstige projecten waren zeer interessant, alsmede de mogelijkheden voor samenwerking met betrekking tot  het managen en het exploiteren van de accommodaties.

In Xi’an stond de delegatie tevens een uitstekend programma te wachten. De delegatie werd opgesplitst, consul-generaal Koen Sizoo, Orange Sports Forum en Philips hadden een afspraak met de ‘Deputy Secretary General’ van Xi’an en voegde zich later bij de rest van de delegatie bij de meeting met China Resources Group. China Resources is een van de grootste investeringsmaatschappijen in sport in China. Zij ontwikkelen en beheren onder andere alle sportfaciliteiten voor de China National Games in Xi’an (2021). Hiervoor worden de komende jaren onder andere een stadion gebouwd (capaciteit 60.000), een gym (capaciteit 10.000), een tennis centre (capaciteit 6.000) en een zwemstadion (capaciteit 10.000). In totaal worden tijdens de China National Games 64 sportaccommodaties gebruikt, waarvan er 12 volledig nieuw ontwikkeld en gebouwd worden en 24 worden er gerenoveerd. De plannen die werden gepresenteerd waren dan ook zeer indrukwekkend en boden veel perspectief voor de delegatie.

De missie werd afgesloten met een Sino-Dutch Sports Forum met 80 gasten uit de regio Xi’an. Ook hier werden diverse presentaties gegeven door Nederlandse bedrijven en Chinese bedrijven en het Sports Forum gaf uitstekende mogelijkheden om te netwerken en met Chinese counterparts in contact te komen. Gelijktijdig gaf Feyenoord een clinic voor 80 trainers en coaches van de Shanxi Wave Football Club uit Xi’an.

Klik hier voor het missieboekje.