OSF-deelnemer Uitgelicht: AAA-LUX - Orange Sports Forum

OSF-deelnemer Uitgelicht: AAA-LUX

Om OSF-deelnemers nog meer onder de aandacht te brengen, licht OSF tweemaal per maand een OSF-deelnemer uit via haar online kanalen. AAA-LUX maakt innoverende ledverlichting op allerlei verschillende locaties mogelijk. We spraken met Michel van Dooren.

Korte introductie over uzelf en AAA-LUX?
Mijn naam is Michel van Dooren, verantwoordelijk voor Marketing & Business Development. AAA-LUX maakt LED verlichting voor sportvelden, stadions en industriële applicaties zoals havens en vliegvelden. We hadden in 2009 de wereldprimeur door als eerste met een LED retrofit oplossing een tennisveld, voetbalveld en hockeyveld in Eindhoven te verlichting. Inmiddels hebben we nog steeds een leidende positie met meer dan 1.000 projecten in bijna 40 landen op 5 continenten. We zijn gevestigd in Eindhoven waar naast ontwikkeling, marketing en verkoop ook de eindassemblage plaatsvindt, met in totaal 45 medewerkers en daarnaast ongeveer 30 partnerbedrijven verspreid over de wereld. AAA-LUX is sterk in het behoud van een infrastructuur. Dat betekent – voor een voetbalclub bijvoorbeeld – dat lichtmasten en de bekabeling behouden blijven waardoor de investeringsdrempel laag is.

Wat is het doel van AAA-LUX in het buitenland?
Ondanks dat we qua bedrijfsomvang vrij klein zijn, zitten we in een wereldmarkt en concurreren we met grote verlichtingsconcerns. Dat doen we door samenwerkingsverbanden aan te gaan met gespecialiseerde partners in het buitenland, die we opleiden om ons product te kunnen verkopen, installeren en de AAA-LUX service eigen te maken. De kunst is de juiste bedrijven te vinden die ons verder kunnen brengen. Het uitbreiden van dit netwerk is een belangrijk doel voor de komende jaren.

Kunt u enkele concrete voorbeelden geven van succesvolle projecten in Nederland of het buitenland?
U moet zich voorstellen dat Nederland ver voor loopt op de rest van de wereld als het gaat om het toepassen van LED verlichting op sportvelden. Dat is mede onze verdienste. Inmiddels hebben honderden Nederlandse verenigingen LED verlichting op hun buitensportvelden. Ik zou dat ons grootste succes in Nederland willen noemen, maar misschien dat het trainingscomplex van AZ Alkmaar in Wijdewormer meer tot de verbeelding spreekt.

Buiten de landsgrenzen hebben we bijvoorbeeld een stadion in de Italiaanse Serie A verlicht, het trainingscomplexen van Schalke04, 1899 Hoffenheim, Huddersfield Town en de Tsjechische Voetbalbond, training stadions in Qatar voor het WK2022, het basketbalstadion van Asvel, de kampioen van Frankrijk, de Davis Cup/WTA tennishallen van België en Zwitserland, diverse hockey en voetbalstadions en een lange lijst aan amateurverenigingen, havens en vliegvelden over de gehele wereld.

Mensen kijken er wel eens op van het aantal projecten en de aansprekende namen op onze referentielijst. Bij de insiders in de markt hebben we een goede naam opgebouwd, maar het grote publiek kent onze naam nog niet. Daar ligt ook een mooie uitdaging voor de komende jaren.

Waarom bent u lid geworden van OSF?
Het allerbelangrijkste is het uitbreiden van ons netwerk. Binnen OSF zitten een aantal bestaande relaties en enkele potentiele nieuwe partners waar wij hoogwaardig licht zouden kunnen maken. Maar vooral ook het netwerk in het buitenland biedt voor onze mooie kansen. Nederland vervult een voortrekkersrol als het gaat om LED verlichting voor applicaties zoals genoemd. Daar mogen we best trots op zijn en OSF kan deze boodschap internationaal verspreiden.