Verslag missie Zhuhai & Chengdu, China van 15 – 21 april 2018 - Orange Sports Forum

Verslag missie Zhuhai & Chengdu, China van 15 – 21 april 2018

Van 15 tot en met 21 april vond in het kader van de PIB een handelsmissie plaats naar de Soccerex in Zhuhai en Chengdu. Er namen 15 Nederlandse sport gerelateerde bedrijven en organisaties deel aan de missie, alsmede vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade in Beijing, het Consulaat-Generaal in Guangzhou en het Consulaat-Generaal in Chongqing.

Soccerex Zhuhai, 16, 17 & 18 april
Een belangrijk onderdeel van de missie, was deelname aan de Soccerex 2018 in Zhuhai. De Soccerex geldt als een van de grootste voetbalbeurzen ter wereld en heeft de afgelopen 22 jaar in diverse landen plaatsgevonden. De Nederlandse PIB-delegatie was vertegenwoordigd met 15 Nederlandse bedrijven en had tevens een opvallende en goedbezochte ‘Holland-stand’ op de Soccerex!

Er was een uitstekend programma met sprekers als FIFA Secretary General, Fatma Samoura, Nasser Al-Khelaifi (Voorzitter Paris Saint-Germain F.C.), Corné Groenendijk (AFC Ajax) en Ed Engelkes (Guangzhou R&F F.C.). Daarnaast waren diverse Europese topclubs en topcompetities vertegenwoordigd, wat ook voor goede contacten bij Europese clubs zorgden. Gedurende de Soccerex was er voldoende ruimte om afspraken te maken met geïnteresseerde partijen en ruim 1.000 (veelal Chinese) gasten bezochten de ‘Holland-stand’. De Soccerex gaf de Nederlandse delegatie een uitstekende mogelijkheid om zich op een erg goed niveau te presenteren en zich onder de aandacht te brengen bij de top van het Chinese en internationale voetbal.

Vanuit Zhuhai vond tevens een follow-up meeting met China Resources in Shenzhen plaats. Na een eerdere afspraak met China Resources in oktober 2017 in Xi’an, werd ditmaal het hoofdkantoor bezocht in het indrukwerkkende sportcomplex van China Resources. Diverse Nederlandse bedrijven hebben zich hier op een goed niveau weten te presenteren en onder de aandacht te brengen bij de China Resources, verantwoordelijk voor 64 stadions tijdens de National Games of China in Xi’an 2021 en tevens de grootste investeerder en beheerder van sportaccommodaties in China.

Chengdu, 19, 20 & 21 april
In Chengdu stond de delegatie tevens een erg goed en vol programma te wachten, dat uitstekend werd georganiseerd door het Nederlandse Consulaat-Generaal in Chongqing! Het programma begon met een bezoek aan de grootste voetbalclub van Chengdu, Annapurna United Football Club. Deze ambitieuze club is erg geïnteresseerd in Nederlandse expertise op het gebied van voetbal en het ontwikkelen en exploiteren van sportfaciliteiten. Er vond een uitgebreide kennismaking plaats en dit bood veel perspectief voor een verdere samenwerking.

In de middag stond er een Sino-Dutch Sports Forum op het programma, welke georganiseerd werd door het Nederlandse Consulaat-Generaal in Chongqing en het Sports Bureau of Chengdu. Diverse presentaties van Chinese partijen gaven inzicht in de haast onbegrensde mogelijkheden die Chengdu biedt en de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven op sportgebied. Dit was dus voor de Nederlandse bedrijven een uitstekende manier om zich te profileren bij de ruim 75 Chinese gasten en middels presentaties inzicht te geven in de mogelijkheden die Nederlandse bedrijven kunnen bieden.

Een van de succesverhalen van Nederlandse bedrijven in China, is Yalp. Zij hebben dankzij hun samenwerking in China met Pureland al 24 projecten gerealiseerd. Een daarvan werd door de delegatie bezocht tijdens de ‘Greenway Visit’ in Chengdu. Pureland ontving tevens een oorkonde van Yalp ter waardering van hun inzet in de Chinese markt.

Tot slot werd de Chengdu Sports University bezocht. Dit is de enige sport universiteit in de provincie Sichuan en heeft ruim 10.000 studenten. De komende jaren krijgt de universiteit een nieuwe campus met splinternieuwe gebouwen en sportaccommodaties. Er is vanuit de Chengdu Sports University veel interesse om hiervoor samen te werken met Nederlandse bedrijven. Daarnaast is de Chengdu Sports University ook erg geïnteresseerd in de Nederlandse ‘software’, oftewel de kennis op het gebied van sport, zoals training en coaching. Ook zijn ze zeer geïnteresseerd in samenwerkingen met universiteiten en hogescholen voor hun opleidingsprogramma’s, zoals Sport Management.

De missie naar China bood wederom erg veel aanknopingspunten voor Nederlandse bedrijven en de delegatie werd overal zeer hartelijk ontvangen. De komende periode zullen de contacten op worden gevolgd en middels het PIB-programma vinden er in de komende periode nog diverse activiteiten plaats met betrekking tot China.