Verslag handelsmissie China (Xi'an, Chengdu & Soccerex China), 20 - 24 mei 2019 - Orange Sports Forum

Verslag handelsmissie China (Xi’an, Chengdu & Soccerex China), 20 – 24 mei 2019

OSF heeft in samenwerking met RVO en het Consulaat-Generaal in Chongqing een handelsmissie naar China georganiseerd in het kader van het PIB programma rondom voetbalontwikkeling in China. De geslaagde missie vond plaats van 20 t/m 24 mei.

Tijdens de handelsmissie werd als eerste de stad Xi’an aangedaan. De stad bestaat uit ongeveer 7 miljoen inwoners en is de hoofdstad van de provincie Shaanxi. In 2021 worden in Xi’an de China National Games gehouden, waardoor er in totaal 64 sportfaciliteiten nodig zijn om dit sportevenement te organiseren. Als eerste was er een afspraak bij het Shanxi Provincial Stadium. Het stadion wordt op dit moment gerenoveerd voor de China National Games en de plannen voor deze renovatie werden aan de Nederlandse delegatie gepresenteerd. Vervolgens vond er een ronde tafel plaats met Shaanxi Sports Bureau en diverse sport gerelateerde bedrijven uit China. Shaanxi Sports Bureau is een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor sport in de provincie Shaanxi. Er werden diverse presentaties verzorgd van beide kanten en tijdens de aangeboden lunch vonden er discussies en verdere gesprekken plaatst tussen de Nederlandse delegatie en Shaanxi Sports Bureau.

Op dag 2 van de handelsmissie stond als eerste een meeting met de Chongzhou Government op het programma. Deze stad (± 700.000 inwoners) is onderdeel van Chengdu in de Provincie Sichuan en wil zich positioneren rondom sport en leisure. De stad heeft diverse plannen om paardensport en het sportbedrijfsleven te ontwikkelen. De Nederlandse delegatie werd ontvangen door de burgemeester van Chongzhou Government en diverse vertegenwoordigers van de overheid. Ook een van de partners van OSF in China, All Time Sports was aanwezig bij de meeting.

In de middag stond er een afspraak met China Banke op het programma. Deze sport incubator uit China heeft diverse vestigingen in China (o.a. in Chongqing en Chengdu) en ondersteunt (innovatieve) sportbedrijven met het opzetten en door ontwikkelen van bedrijven die de Chinese markt willen betreden. De dag werd in stijl afgesloten met een gezamenlijk diner, waar ook Nederlanders en sport gerelateerde bedrijven uit Chengdu voor uitgenodigd waren.

Op dag 3 vond de opening van het eerste Sino-Dutch WePark in Chengdu plaats, een samenwerking met de lokale partner DAO Pureland. Het WePark is een openbaar sportveld met diverse Nederlandse producten, zoals o.a. Yalp, SmartGoals, Signify en AkzoNobel. Het WePark concept zal op grotere schaal worden uitgerold met daarin een bijdragen van verschillende Nederlandse bedrijven. Naast de eerder genoemde bedrijven, zijn er verschillende Nederlandse bedrijven in contact met DAO Pureland voor hun betrokkenheid bij de WeParks. Na de opening, vond er een Sino Dutch Sports Innovation Forum plaats, waar verschillende Nederlandse bedrijven en vertegenwoordigers van Chinese partijen presentaties verzorgden. Tijdens het forum werd er tevens een contract getekend en aankondiging gedaan voor het nieuwe WePark in Macau! Het Sino Dutch Sports Innovation Forum werd afgesloten met een lunch voor alle stakeholders.

Dag 4 en 5 van de missie stonden in het teken van de Soccerex China in Haikou op het leisure-eiland Hainan. De Nederlandse delegatie beschikte over een grote stand met o.a. de voetbalmuur van Yalp en trok hierdoor veel bezoekers. Tijdens de Soccerex China heeft de Nederlandse delegatie tevens een presentatie verzorgd tijdens het officiële programma van de Soccerex, waarin het de Nederlandse delegatie presenteerde. Gedurende de Soccerex China stond er tevens een meeting op het programma met het ‘Department of Tourism, Culture, Radio, Television and Sports of Hainan Province’. De Nederlandse delegatie werd op hoog niveau ontvangen en er was veel interesse in de combinatie tussen sport en leisure. Dit biedt goede kansen voor Nederlandse bedrijven om hierop in te spelen.

Samenvattend was het een goede missie en zijn er veel waardevolle contacten opgedaan. Middels het PIB programma zullen de afspraken de komende periode opgevolgd worden om er zodoende en concreet vervolg aan te geven. Zie voor meer informatie over de deelnemers het missieboekje via deze link.

Zie hieronder de video van de Nederlandse PIB delegatie en diverse foto’s van de missie.