Toekenning "One Single Hub-aanvraag": SportUp Boost NL! - Orange Sports Forum

Toekenning “One Single Hub-aanvraag”: SportUp Boost NL!

OSF heeft samen met vier andere partijen, namelijk Innovatielab Thialf, AISS (Amsterdam Institute of Sport Science), imec.istart en Nationaal Sportcentrum Papendal, een projectvoorstel ingediend om het ecosysteem rondom start-ups en scale-ups in de sport te verbeteren en intensiever samen te werken. Onlangs hebben de partners bericht ontvangen dat de aanvraag door RVO is toegekend. De partijen zullen vanaf 1 januari 2023 aan de slag gaan met het creëren van een accelerator programma voor sport gerelateerde start-ups en scale-ups, SportUp Boost NL!

De aanvraag is goedgekeurd binnen de “One Single Hub” regeling van RVO. Middels de OSH-regeling wordt het succesvolle SportUp Boost supportprogramma uit België voorbereid om in Nederland uit te rollen naar vier geaccrediteerde Sportinnovatie-valorisatie centra in Nederland.

  • Innovatielab Thialf – Heerenveen
  • Amsterdam Institute of sport Science (AISS) – Amsterdam
  • Sport Centrum Papendal – Arnhem
  • Stichting Orange Sports Forum – Eindhoven

De begeleiding van de opschaling vindt plaats door SportUp Boost België en door het imec.istart-programma van imec. Met de deelname van IMEC NL wordt ook het imec.istart support programma betrokken, de nummer 1 university business accelerator in Europa en de nummer 4 in de wereld op de UBI Global ranking.

De innovatiecentra gaan start-ups met een early stage business idee werven en begeleiden. De startups gaan door een pre-accelerator fase ondersteund door SportUp Boost NL en worden voorbereid op deelname aan het imec.istart.nl supportprogramma. Als zij geselecteerd worden voor dit programma kunnen zij werken aan de ontwikkeling, uitrol en opschaling van hun sport- & vitality business propositie. Zij kunnen hun propositie direct ook valoriseren in een sportinnovatie omgeving. Tenslotte is er voor de geselecteerde start-ups funding van € 100.000 tot € 250.000 beschikbaar.

Via het Start-up Facilitator Programma van OSF, zal het programma ook toegankelijk zijn voor buitenlandse start-ups. Het internationale karakter dat hiermee wordt toegevoegd aan het programma, biedt de juiste mogelijkheden voor een vroege internationale strategie bij de deelnemers en veel kansen met betrekking tot het opschalen van de start-up en de business in het buitenland.

Nederland behoort tot de koplopers op het gebied van sporttechnologie en sportinnovaties. De veeleisendheid van topsport en de bijkomende extreme aandacht voor detail maakt topsport, net als ruimtevaart, een kraamkamer voor technologische innovaties. De projectpartners verwachten met het project SportUp Boost NL een enorme boost te kunnen geven aan het startup ecosysteem in Nederland met het introduceren van het succesvolle SportUp Boost België programma gekoppeld aan de Sportinnovator centra en imec.istart.nl.