Succesvolle handelsmissie naar Qatar! - Orange Sports Forum

Succesvolle handelsmissie naar Qatar!

Van 2 t/m 6 maart vond een succesvolle handelsmissie naar Qatar plaats, met 12 Nederlandse sport gerelateerde bedrijven. De missie stond in het teken van Sport, Innovatie en Vitaliteit en was onderdeel van een meerjarige publiek-private samenwerking tussen Nederlandse bedrijven, de Nederlandse ambassade in Qatar, het ministerie van VWS, het ministerie van BuZa en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een van de highlights van het programma was het matchmaking event met diverse stakeholders uit Qatar die betrokken zijn bij de sport, zoals de Qatar Football Association, ministeries, projectontwikkelaars, de Qatar Foundation, Qatar Airways, Qatar Sports Investment, Qatar SportsTech, Aspire, et cetera. Dit gaf de deelnemers aan beide kanten ruim de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en om de marktkansen te bespreken. Het matchmaking event vond plaats bij de indrukwekkende Aspire Zone. Diezelfde dag werd ook een bezoek gebracht aan Admares, zij zijn betrokken bij diverse projecten in Qatar, waaronder de realisatie en exploitatie van drijvende hotels tijdens de FIFA World Cup.

De tweede dag stond in het teken van diverse afspraken, met o.a. Qatar Olympic Committee, het Supreme Committee for Delivery and Legacy en Qatar University. Deze belangrijke partijen die direct betrokken zijn bij de grote sportevenementen in Qatar en hebben erg veel raakvlakken met de Nederlandse delegatie. ’s Avonds werd er door de Nederlandse ambassade in Doha een ronde tafel sessie georganiseerd, met Nederlandse bedrijven die actief zijn in Qatar. Tevens werd de delegatie bijgepraat door de International Labour Organization (ILO) over de arbeidsomstandigheden en mensenrechten in Qatar. Het was goed om te horen dat er veel progressie wordt gemaakt op dit gebied en dat grote sportevenementen zoals de FIFA World Cup deze ontwikkelingen in een stroomversnelling brengen. Na afloop van de ronde tafel werd een receptie gehouden op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Doha.

Op de laatste dag was er een meeting met de Qatar Stars League en voetbalclub Al Arabi op de Nederlandse ambassade. De meeting was specifieke voor de Nederlandse bedrijven die zich focussen op voetbal. Parallel vond namelijk het Healthy Food, Healthy Lifestyle Seminar plaats met het Ministry of Public Health, met als belangrijkste gast H.E. Sheikh Dr. Mohammed Al Thani. Tijdens het seminar werden er presentaties gegeven door Nederlandse delegatieleden, waaronder Choices International en Wageningen University. Het seminar werd afgesloten met een zeer zinvolle discussie en lunch met alle deelnemers en gasten.

OSF, de Nederlandse ambassade in Doha en de bedrijven kijken terug op een zeer geslaagde missie! De komende periode zullen de contacten opgevolgd worden en worden er events georganiseerd om Nederlandse bedrijven te ondersteunen met het zakendoen in Qatar.