Verslag presentatie Jaarboek Holland Sports and Industry 2017/2018 - Orange Sports Forum

Verslag presentatie Jaarboek Holland Sports and Industry 2017/2018

Maandag 4 december vond de presentatie van het jaarboek Holland Sports & Industry plaats bij Kenniscentrum Sport in Ede. Met een groot aantal belangstellenden en veelbelovende sprekers werd het een zeer geslaagde middag.

De middag startte met een welkomstwoord van John van de Laar die namens OSF de aanwezige een warm welkom heette. John deed ook een kleine terugblik op het afgelopen OSF jaar, de ontwikkelingen in de sportsector en benoemde een aantal veelbelovende kansen, zoals de groeiende exportcijfers, het grootte aantal banen in de sportsector en de organisatie van grote internationale sportevenementen. OSF en Kenniscentrum Sport zijn al in gesprek over intensievere samenwerking om kennisinstellingen en bedrijfsleven te verbinden op zowel nationaal als internationaal niveau.

Vervolgens heette de gastheer en kersverse directeur van Kenniscentrum Sport, Bert van Oostveen, iedereen welkom. Bert van Oostveen benadrukte het belang van samenwerkingen tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden en uiteraard ook de kansen die dit biedt op internationaal gebied. Peter Barendse ging namens Kenniscentrum Sport dieper in op de rol van export bij het Kenniscentrum Sport. Zij hebben de afgelopen tijd een ‘’Guide to Sports and Physical Activity in the Netherlands’’ ontwikkeld om inzicht te geven in de breedtesport in Nederland.  Het rapport is tevens online te bekijken via deze link.

Mary Kok-Willemsen begon hierna een enthousiaste presentatie over Holland Football University en haar voorzitterschap bij de Football Equals Foundation. Gedreven door de passie van het voetbal strijdt Mary voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen in het wereldwijde voetbal en dit wist ze uitstekend over te brengen op de zaal! Door het geven van trainingen, presentaties en het oprichten van voetbalscholen probeert ze dit te bewerkstelligen. Camil Smeulders nam de aanwezigen daarna mee in de successen van het afgelopen sportjaar en keek vooruit op wat 2018 allemaal te bieden heeft. Met voorbeelden als de Olympische Winterspelen in PyeongChang en het geweldige talent van Max Verstappen in de Formule 1.

Tenslotte kreeg Michael van Praag het podium. Als voorzitter van de KNVB en de  Nederlandse Sportraad en diverse functies binnen de UEFA en FIFA commissies is hij een van de meeste invloedrijke sportbestuurders van Nederland. Michael van Praag vertelde enkele mooie anekdotes over de succesvolle rol van sport bij handelsmissies en diplomatie tussen internationale overheden. Uiteraard presenteerde hij als voorzitter de beleidsdoelen van de Nederlandse Sportraad, namelijk de haalbaarheid van het binnenhalen van grote sportevenementen in Nederland vergroten.

Na de zeer interessante en inspirerende presentaties volgde het officiële gedeelte waarbij de eerste exemplaren van het jaarboek Holland Sports & Industry 2017/2018 werden overhandigd aan Michael van Praag, Bert van Oostveen en Annika Brouwer (Athlon). Na het fotomoment was het tijd voor een drukbezochte afsluitende borrel waarin nog vele mooie en interessante gesprekken zijn gevoerd.

Orange Sports Forum wil alle aanwezigen bedanken voor hun bijdrage en in het bijzonder Kenniscentrum Sport voor de gastvrijheid en de fantastische organisatie van de middag!