Verslag handelsmissie Doha, Qatar 25 maart – 28 maart - Orange Sports Forum

Verslag handelsmissie Doha, Qatar 25 maart – 28 maart

OSF heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Doha een handelsmissie naar Qatar georganiseerd, met 17 sport gerelateerde bedrijven. De succesvolle missie vond plaats van 25 t/m 28 maart en werd geleid door dhr. André Driessen (Directeur Internationaal Ondernemen, Min. BuZa).

Op de eerste dag van de handelsmissie in Qatar heeft de ambassade een pitchsessie georganiseerd in het Aspire Zone Hotel. Hier kreeg iedere missiedeelnemer de mogelijkheid om te pitchen, voor een eerste introductie voor de ±75 aanwezige gasten van diverse sport gerelateerde partijen uit Qatar (Aspire Zone, Qatar Football Association, Qatar SportsTech, Qatar Sports Investments, etc.). De meeting werd afgesloten met een netwerklunch met alle aanwezigen. Dit bood de bedrijven een uitgelezen mogelijkheid om een eerste introductie te verzorgen en direct enkele contacten op te volgen.

In de middag werd het ‘Khalifa Stadium’ bezocht, het eerste van de acht WK stadions dat inmiddels volledig afgerond is. Hier stond o.a. een rondleiding op het programma en dit gaf een goede indruk van de ambities van Qatar. De middag werd afgesloten met een bezoek aan het ‘Museum of Islamic Art’ in Doha.

Maandagavond vond er een netwerkreceptie plaats in de residentie van de Nederlandse ambassadeur, H.E. mevr. Bahia Tahzib-Lie. Hier heeft het consortium Nederlandse expats ontmoet, alsmede relevante stakeholders in Qatar. Een uitstekende manier om het netwerk in Qatar uit te breiden. Voorafgaand aan de netwerkreceptie, zijn de partijen door de Nederlandse ambassade, een afvaardiging van de ILO en Amnesty International, bijgepraat over de ontwikkelingen rondom mensenrechten en de arbeidsomstandigheden. Tijdens de netwerkreceptie werd tevens het PIB-programma (Partners for International Business) ondertekend door dhr. André Driessen (Directeur International Ondernemen, Min. BuZa) en Camil Smeulders (OSF). Het PIB-programma is een publiek-private samenwerking tussen een consortium van 17 Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid, om de komende drie jaar duurzame relaties op te bouwen en het consortium op de juiste manier te positioneren om in te spelen op de kansen rondom sport in Qatar.

Op de tweede dag heeft de delegatie een bezoek gebracht aan Supreme Committee for Delivery & Legacy. Zij zijn verantwoordelijk voor de stadions, de infrastructuur en de legacy van de FIFA World Cup 2022 in Qatar. Hier werden zeer indrukwekkende plannen en infrastructurele werkzaamheden gepresenteerd. Deze plannen worden in het hele gebied in en rondom Doha geïmplementeerd.

Hier ligt de focus op duurzaamheid en het hergebruiken van stadions. Ook wil Qatar een leidende sportnatie worden, zowel op het podium als daarbuiten. Daarnaast is Qatar bezig met het creëren van fanzones voor de FIFA World Cup. Tijdens het bezoek werden diverse tenders gepresenteerd en tevens toegelicht hoe Nederlandse bedrijven hieraan deel kunnen nemen.

Vervolgens werd de delegatie ontvangen bij de Qatar University. Dankzij de eerdere contacten tijdens de pitchsessies op maandag, kreeg de delegatie direct de kans om enkele zaken met Qatar University concreet op te volgen. Men was goed voorbereid en erg geïnteresseerd in diverse Nederlandse bedrijven.

Tot slot stond er een afspraak met het Qatar Financial Centre op het programma. Qatar Financial Centre helpt buitenlandse bedrijven bij het opzetten en zakendoen in Qatar en zijn in principe een ‘one-stop-shop’ voor buitenlandse bedrijven. Sport is een van de voornaamste focusgebieden van QFC en daardoor was het een zeer zinvolle afspraak om uiteindelijk ook zaken te kunnen doen in Qatar.

Op dag 3 heeft de delegatie de indrukwekkende sportaccommodatie Aspire zone bezocht. Het is verbazingwekkend om te zien wat er nu al is ontwikkeld in Qatar om een ​​sportnatie te worden. Na de inhoudelijke afspraak stond er een rondleiding op het programma. Dankzij prachtige en goede faciliteiten zoals overdekte stadions, programma’s voor jonge voetbalspelers met overnachtingsmogelijkheden, onderzoeksfaciliteiten, educatie etc., zijn er toplevel sportfaciliteiten gecreëerd.

Daarna bezocht het consortium Doha Festival City, het nog te openen Angry Birds Park en Virtuocity. In Doha Festival City is een indrukwekkende eSports Arena gecreëerd, met onder andere een podium met een tiental computers, een tribune waar allerlei games gespeeld konden worden en grote LED-schermen waar het publiek de eSports wedstrijden kan volgen.

Op de laatste dag werd de Qatar Development Bank bezocht, zij werken onder andere aan een Sport Accelerator in Qatar, waar start-ups funding krijgen en tevens een programma aangeboden krijgen om zichzelf en de start-up verder te ontwikkelen.

Vervolgens was er een afspraak met Qatar Chamber of Commerce. De afspraak werd geleid door de Nederlandse ambassadeur in Doha en de bedrijven kregen de mogelijkheid om hun bedrijf kort te pitchen voor diverse gasten en hoogwaardigheidsbekleders vanuit de Qatar Chamber of Commerce.

Samenvattend was het een zeer interessante en zinvolle week. Er blijkt veel interesse te zijn in Nederlandse producten, diensten en kennis en er zijn voldoende mogelijkheden om deze goede missie een succesvol vervolg te geven tijdens het PIB-programma (2019-2022).